Η γαστρίτιδα αποτελεί μια συνήθη κατάσταση η οποία προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ως γαστρίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του βλενογόννου του στομάχου και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η χρόνια γαστρίτιδα αποτελεί, συνήθως, μια αυτοάνοση νόσο, η οποία αναπτύσσεται από την συνεχή βλάβη που προκαλείται στα κύτταρα του στομάχου, ενώ προκαλείται και από τη μόλυνση του βακτηρίου Helicobacter Pylori. Εν αντιθέσει, η οξεία γαστρίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί από την ανθυγιεινή διατροφή, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τη χρόνια χρήση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, την ακτινοβολία και κάποιο σοβαρό τραυματισμό ή σοκ του οργανισμού.

Συμπτώματα και διάγνωση

Η γαστρίτιδα, ως φλεγμονή, παρουσιάζει μια σειρά από δυσφορικά συμπτώματα για τον οργανισμό. Αυτά αποτελούν:

  • το κοιλιακό άλγος
  • τον συνεχή πόνο μεταξύ του ομφαλού και του κατώτερου μέρους των πλευρών
  • τη ναυτία, τον εμετό
  • την απώλεια όρεξης
  • τον μετεωρισμό και το αίσθημα πληρότητας του στομάχου, το οποίο χειροτερεύει με την κατανάλωση φαγητού

Εάν η γαστρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπάρχει η πιθανότητα ο ασθενής να εμφανίσει διάβρωση του στομάχου. Μια τέτοια κατάσταση συνεπάγεται τα επώδυνα έλκη και την αιμορραγία στο στομάχι, η οποία αναγνωρίζεται από την μορφή των κοπράνων. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί αναιμία ή πτώση των επιπέδων των ερυθρών αιμοσφαιρίων (που οφείλεται στην εσωτερική αιμορραγία) και συνεπώς έντονη κόπωση και αδυναμία του ατόμου.

Η διάγνωση της γαστρίτιδας προκύπτει από το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, τα πιθανά συμπτώματα που παρουσιάζει και, κυρίως, από τις πρόσφατες διατροφικές του συνήθειες. Σε μερικές περιπτώσεις κρίνονται απαραίτητα το τεστ αναπνοής για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή η γαστροσκόπηση για τη διεξαγωγή βιοψίας.

Η θεραπεία και η σημασία της διατροφής

Η θεραπεία της γαστρίτιδας διαφέρει από άτομο σε άτομο και σχετίζεται με την εκάστοτε αιτιολογία. Για παράδειγμα, αν η αιτία πρόκλησης της συγκεκριμένης φλεγμονής ήταν η χρόνια χρήση ασπιρίνης, ενδεχομένως να χρειαστεί η αποφυγή της και η χορήγηση κάποιου άλλου φαρμακευτικού σκεύους (όπως η μισοπροστόλη). Γενικά, είναι ιδιαίτερα σημαντική η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής η οποία περιλαμβάνει αντιόξινα, αντιβιοτικά και αντιελκωτικά, καθώς ρυθμίζουν την οξύτητα που δημιουργεί η φλεγμονή στο στομάχι και προλαμβάνουν την εμφάνιση έλκους.

Οι διατροφικές του συνήθειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του στομάχου και του μεταβολισμού των ουσιών που εισάγονται στον οργανισμό. Τα τρόφιμα που καταναλώνει συχνά ο ασθενής είναι δυνατό τόσο να επιδεινώσουν τα συμπτώματα όσο και να προκαλέσουν τη φλεγμονή. Αυτά τα τρόφιμα συνήθως είναι πολύ όξινα, όπως ο καφές, ο χυμός πορτοκαλιού, τα γλυκά κ.α. Η επούλωση του βλενογόννου του στομάχου επέρχεται μέσα σε 2-5 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ασθενής θα πρέπει να τροποποιήσει καταλλήλως τη διατροφή του προκειμένου να αποφευχθεί η υπερέκκριση γαστρικού οξέους, η επιδείνωση των συμπτωμάτων και η πρόκληση κάποιας βλάβης σε άλλα σημεία του γαστρεντερικού συστήματος. Επομένως, για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας θα πρέπει να ακολουθείται μια ελαφριά δίαιτα, αποτελούμενη από αλκαλικά τρόφιμα (μη όξινα), αρκετές φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και να καταναλώνονται μικρές ποσότητες τροφής. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. χυμοί φρούτων, αναψυκτικά), γαλακτοκομικών προϊόντων, καρυκευμάτων, καφεΐνης και αλκοόλ. Σε περιόδους ύφεσης της νόσου, προτείνεται η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής προκειμένου να προλαμβάνεται η έξαρσή της.

Επιπλέον, αν η γαστρίτιδα έχει προκληθεί από την προσβολή του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, πρέπει να ακολουθηθεί θεραπεία εκρίζωσης του βακτηρίου. Η θεραπεία αυτή θα αντιμετωπίσει τη λοίμωξη και τα συμπτώματα που προκαλεί, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τις οδηγίες του γιατρού.

 

Και μην ξεχνάς:

“Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου” (Kolyviras quote).

Πηγές:

  • Κλινική διαιτολογία και διατροφή με στοιχεία παθολογίας / Αντώνιος Ζαμπέλας
  • Harvard Medical School, Harvard Health Publishing: Gastritis

 

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα