H νεφρική νόσος περιορίζει τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών και την ομαλή απομάκρυνση των διαφόρων τοξικών ουσιών. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη νεφρική νόσο ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες  χωρίς να επιβαρύνουν την νεφρική τους λειτουργία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ούτως ώστε ο διαιτολόγος να σας χορηγήσει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής με τις συγκεκριμένες ημερήσιες ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου και καλίου και να σας εκπαιδεύσει πώς να διαχειρίζεστε αυτό το νέο και σημαντικό κομμάτι της υγείας σας. Διατηρώντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά υπό έλεγχο συμβάλλετε στην αναστολή επιδείνωσης της ασθένειας και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είναι απαραίτητο ένα διατροφικό πλάνο που θα είναι πλήρως προσαρμοσμένο πάνω στις διατροφικές και ατομικές ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τον στόχο λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό, τις διατροφικές σας προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τις ενεργειακές σας απαιτήσεις.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βοηθά στη δημιουργία, την επανόρθωση και τη διατήρηση των κύτταρων ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εφοδιάσει το σώμα με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται. Όταν είναι μειωμένη η λειτουργία των νεφρών δεν είναι διαχειρίσιμη η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, γι’ αυτό λοιπόν είναι απαραίτητη η κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών, προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Η ελάχιστη πρωτεΐνη που καταναλώνεται θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία και την επανόρθωση των κυττάρων. Το νέο διατροφικό πλάνο που θα υιοθετήσει ο πάσχων θα περιλαμβάνει τη σωστή αναλογία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών. Κύριες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια. Επίσης σημαντική ποσότητας πρωτεΐνης λαμβάνεται από το ψωμί, τα δημητριακά, τους σπόρους, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.

Νάτριο

Τα νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Το διαιτολόγιο που απευθύνεται σε άτομα με νεφρική νόσο περιλαμβάνει έναν ημερήσιο περιορισμό στην πρόσληψη νατρίου. Το νάτριο εντοπίζεται στο επιτραπέζιο αλάτι και στα  επεξεργασμένα τρόφιμα. Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων για να δείτε τα υποκατάστατα άλατος που χρησιμοποιούνται, τα οποία περιέχουν κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο το οποίο πρέπει επίσης να περιοριστεί. Αποφύγετε τροφές που αναφέρουν το αλάτι στη λίστα των συστατικών τους.

Κάλιο

Όπως το νάτριο έτσι και το κάλιο πρέπει να είναι σε ισορροπία στο σώμα. Εάν η νεφρική σας λειτουργία δεν είναι σωστή, τα επίπεδα καλίου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Στον ανθρώπινο οργανισμό παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες κυτταρικές λειτουργίες, στη συστολή και τον ρυθμό της καρδιάς, στη μυϊκή σύσπαση και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έτσι λοιπόν το διαιτολόγιο περιλαμβάνει περιορισμό του καλίου και ο εξειδικευμένος διαιτολόγος διατροφολόγος θα εξηγήσει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.  Οι ομάδες τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καλίου είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένας Διαιτολόγος Διατροφολόγος μπορεί να  βοηθήσει τον πάσχοντα να εφαρμόσει το κατάλληλο πλάνο διατροφής στην καθημερινότητά του και να διασφαλίσει πως θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα από τη διατροφή του. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ενεργειακή πρόσληψη. Είναι σημαντικό ο πάσχων να μην καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από τις ενεργειακές του ανάγκες, προκειμένου να διατηρεί το βάρος του σε υγιή και φυσιολογικά επίπεδα.
  • Φώσφορος. Η μειωμένη λειτουργία των νεφρών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φωσφόρου στο πλάσμα του αίματος. Γι’αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ο πάσχων ένα διαιτολόγιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο.
  • Ασβέστιο. Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο σώμα μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου στα οστά. Η δίαιτα πρέπει να περιέχει τη σωστή αναλογία φωσφόρου και ασβεστίου.

 

Στέλιος Ι. Κολυβίρας – Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών