Η έντονη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει όλους κατά καιρούς. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που ενδώσουμε στην έντονη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού; Η πλειοψηφία του πληθυσμού θα ενδώσει άμεσα στην επιθυμία αυτή και στη συνέχεια θα καταφύγει σε μια αυστηρή δίαιτα. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες ή κόβουν εντελώς ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή τους, η επιθυμία τους μπορεί να γίνει πιο έντονη και να τους οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο υποτροπής, υπερφαγίας και ενοχής. Φυσικά, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που επιτρέπει στα τρόφιμα που απολαμβάνετε – ακόμη και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή υψηλής θερμιδικής αξίας – θα είναι ευκολότερο να διατηρηθεί, καθώς δεν εξαλείφετε αυτά τα τρόφιμα εντελώς από τη ζωή σας.

Ωστόσο, μερικά απλά και βασικά tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε τον έλεγχο της πείνας σας είναι τα εξής:

  1. Προγραμματίστε τα γεύματα μέσα στην ημέρα

Ο προγραμματισμός 3 βασικών γευμάτων και 2 ενδιάμεσων μικρών σνακ θα σας βοηθήσει στον έλεγχο της ξαφνικής λιγούρας και του τσιμπολογήματος. Φυσικά, οι θρεπτικές και νόστιμες επιλογές γευμάτων αποτρέπουν την απότομη πείνα και επιφέρουν τον κορεσμό.

  1. Αξιοποιήστε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας

Κάντε μια βόλτα, ασχοληθείτε με ένα αγαπημένο σας χόμπι, επικοινωνήστε με έναν φίλο και γενικά αποφύγετε να θεωρήσετε πως –εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή- το φαγητό θα καλύψει κάποια συναισθηματική σας ανάγκη ή θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την πλήξη. Οι λιγούρες μπορεί να είναι και ψευδή σήματα πείνας, επομένως δώστε προσοχή στο τι πραγματικά μπορεί να χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή. Πρέπει οπωσδήποτε να διαχωρίζουμε τη σωματική μας πείνα από τα συναισθήματα μοναξιάς, άγχους, πλήξης ή μοναξιάς.

  1. Διατηρήστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων

Το ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων, όσο εύκολο ή βαρετό και αν φαίνεται, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της καθημερινής σας διατροφής. Πρωτίστως θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πλήρως τι ακριβώς καταναλώνετε μέσα στη μέρα, αλλά και τι διαφορετικό θα μπορούσατε να είχατε επιλέξει. Επίσης, θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τις λιγούρες, εφόσον καταγράψετε την ώρας εμφάνισης της πείνας, τη διάρκειά της, το τρόφιμο που επιθυμούσατε και τον τρόπο που διαχειριστήκατε. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να καταλάβετε που πραγματικά οφείλεται το πρόβλημα, να το εξετάσετε και να βρείτε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το αντιμετωπίσετε.

 

Και μην ξεχνάς:

“Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου” (Kolyviras quote).

 

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα