«Αράπικα φιστίκια»

Η διατροφική αξία των αράπικων φιστικιών είναι εντυπωσιακή. Τα αράπικα φιστίκια είναι πλούσια σε ίνες, και περιέχουν 13 βιταμίνες και 26 μεταλλικά στοιχεία, πολλά από τα οποία λείπουν από σύγχρονα διαιτολόγια. «Κάθε κιλό αράπικων φιστικιών έχει περισσότερες πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες από το μοσχαρίσιο συκώτι», λέει Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (The Encyclopædia Britannica).

Το πρόβλημα: Τα αράπικα φιστίκια μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλα διαστήματα εκτός ψυγείου. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλείται στους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα αράπικα και στα φιστίκια Αιγίνης και λιγότερο στα αμύγδαλα και τα φουντούκια) είναι η ανάπτυξη μυκοτοξινών- αφλατοξινών, που είναι καρκινογόνες ουσίες αόρατες στο γυμνό μάτι. Oι αφλατοξίνες μπορεί να εμφανιστούν είτε από τη μη σωστή καλλιέργεια είτε λόγω της κακής συντήρησης των ξηρών καρπών.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτά. Η αλλεργική αντίδραση «μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που ποικίλλουν από καταρροή και εξανθήματα μέχρι αναφυλακτικό σοκ. Επίσης, τα αράπικα φιστίκια έχουν «περισσότερο λίπος από τη σαντιγί» και «περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από τη ζάχαρη!
Η λύση: Καθώς η Πολιτεία φροντίζει να ελέγχει τους ξηρούς καρπούς (πριν βγουν στην αγορά ελέγχονται από το Γενικό Χημείο τους Κράτους, αλλά και όταν πωλούνται ήδη από τις νομαρχίες), αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε προσεκτικοί οι ξηροί καρποί που αγοράζουμε -και ιδιαίτερα τα φιστίκια- να είναι ελεγμένοι, συσκευασμένοι και όχι ανώνυμοι ή/και αγνώστου προέλευσης.

Στέλιος Ι. Κολυβίρας – Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών

www.eatfeelsgood.gr