Είναι πλέον αποδεκτό πως η υγεία του ανθρώπου βασίζεται -σε μεγάλο ποσοστό- στη διατροφή που ακολουθεί, καθώς στα τρόφιμα που καταναλώνει βρίσκονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η κάλυψη αυτών των αναγκών συνήθως πραγματοποιείται μέσω της διατροφής. Ωστόσο, οι ενήλικες άνδρες έχουν διαφορετικές ημερήσιες απαιτήσεις σε κάποια θρεπτικά συστατικά, συγκριτικά με τις γυναίκες ή τα παιδιά και ενδέχεται να μην καλύπτονται μόνο από ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.

Μάλιστα, την κάλυψη αυτών των αναγκών δυσκολεύουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, όπως ο ανεπαρκής ύπνος, η έντονη σωματική δραστηριότητα, η κόπωση κατά της διάρκεια της ημέρας κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής θα βοηθήσει πολύ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση της ενέργειας.

Φυσικά, για οποιανδήποτε λόγο και αν λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα, δεν πρέπει να υπερβαίνεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση ή να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα προϊόντα αυτά, άλλωστε, δεν προορίζονται για την πρόληψη, την αγωγή ή τη θεραπεία κάποιας πάθησης.

Ωστόσο, έχουν αποδειχθεί κατά καιρούς οι θετικές τους επιδράσεις στην υγεία των ανδρών και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ματιών και του οστικού συστήματος. Πιο αναλυτικά, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών, ενώ για την υγεία των ματιών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο τα καροτενοειδή.

  • Οι άντρες χρειάζονται 1.000 μιλιγκράμ ασβεστίου την ημέρα. Οι άνδρες άνω των 70 ετών χρειάζονται 1.200 μιλιγκράμ την ημέρα και οι έφηβοι χρειάζονται 1.300 μιλιγκράμ την ημέρα.
  • Οι άνδρες χρειάζονται επίσης 600 IU βιταμίνης D κάθε μέρα. Μετά την ηλικία των 70 ετών, αυτό αυξάνεται σε 800 IU βιταμίνης D.

 Ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την επιλογή των συμπληρωμάτων που θα λαμβάνετε, καθώς τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ρυθμίζονται διαφορετικά από τα συμβατικά τρόφιμα και φάρμακα. Οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι ένα συμπλήρωμα είναι ασφαλές πριν από την πώλησή του. Να θυμάστε ότι ο FDA μπορεί να λάβει μέτρα για να αφαιρέσει ή να περιορίσει την πώληση ενός συμπληρώματος μόνο αφού αποδειχθεί ανασφαλές έπειτα από την αγορά του.

Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο για την αξιολόγηση του καθημερινού διατροφικού σας προτύπου και τη λήψη ενός συμπληρώματος.

 

Και μην ξεχνάς:

“Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου” (Kolyviras quote).

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα