Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) θεωρείται μια συνήθης πάθηση την οποία εμφανίζουν 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια πάθηση που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών των γυναικών και επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.

Η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης γίνεται από τον εκάστοτε γιατρό, ο οποίος εξετάζει τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως στην εφηβική ηλικία και περιλαμβάνουν:

 • Ακανόνιστη έμμηνο ρύση και δυσκολία ωορρηξίας
 • Έντονη τριχοφυΐα ή αραίωση μαλλιών
 • Ακμή
 • Δυσκολία διατήρησης και αύξηση σωματικού βάρους
 • Υπογονιμότητα
 • Εμφάνιση μικρών κυστών στις ωοθήκες
 • Υψηλά επίπεδα αντρικών ορμονών

Μακροπρόθεσμα τα ορισμένα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ακόμη και εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης ή άπνοιας ύπνου. Η πιθανότητα αυτή είναι, φυσικά, υψηλότερη στην περίπτωση που η γυναίκα εμφανίζει δυσλιπιδαιμία, υψηλή αρτηριακή πίεση ή νοσογόνο παχυσαρκία.

Η κατάλληλη διατροφή

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια πάθηση που δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, η συχνή φυσική δραστηριότητα, ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, η μείωση του σωματικού βάρους ή η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βελτιώσουν τα εκάστοτε συμπτώματα και την υγεία της πάσχουσας γυναίκας.

Το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την βελτίωση των συμπτωμάτων έχει αποδειχθεί πως είναι η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα αξιολόγησης για τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Το ορισμένο σύστημα παρουσιάζει πόσο άμεσα επηρεάζεται η γλυκόζη στο αίμα μας με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχει αποδείξει πως μια δίαιτα που αποτελείται από τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου κα ινσουλίνης στις πάσχουσες γυναίκες και, κατ’ επέκταση, θα επιφέρει ορμονική ισορροπία στον οργανισμό.

Η ορμονική ανισορροπία που σχετίζεται με την ινσουλίνη είναι η έκκριση υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που οι γυναίκες χρειάζονται σε ελάχιστες μόνο ποσότητες. Η υπερέκκριση της τεστοστερόνης προκαλείται από την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση) που εμφανίζουν αρκετές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης διαταράσσουν άμεσα την ισορροπία και άλλων ορμονών, επιφέροντας ακανόνιστη έμμηνο ρύση, ακμή και έντονη τριχοφυΐα.

Οι τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη  βελτιώνουν, λοιπόν, την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, επιφέροντας φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας αισθητά τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, ιδιαίτερα βοηθητική θεωρείται η φυσική δραστηριότητα, η οποία θα βελτιώσει την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως αυξάνουν πολύ γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα μας, είναι οι απλοί υδατάνθρακες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η ζάχαρη, τα ζαχαρούχα ροφήματα, τα γλυκά, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, οι πατάτες, οι χυμοί φρούτων κλπ. Ακόμη, πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως βοηθούν στη αργή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και όλα τα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Επίσης, πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση ακόρεστα λιπαρά οξέα και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

 

Και μην ξεχνάς:

“Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου” (Kolyviras quote).

 

Πηγές:

 • BDA The Association of UK Dietitians: Polycystic Ovary Syndrome PCOS: Food Fact Sheet
 • National Health System (NHS): Symptoms of Polycystic Ovary Syndrome, What is the glycemic index (GI)?
 • PubMed: Source and amount of carbohydrate in the diet and inflammation in women with polycystic ovary syndrome (PMID: 29569621, 30033891)
 • Centers of Disease Control and Prevention (CDC): PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)
 • Diabetes.co.uk: Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)

 

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα