Οι αλκαλικές δίαιτες αποτελούν ένα είδος fad διαιτών (δίαιτες «εντυπωσιασμού»), των οποίων η «μόδα» ξεκίνησε και άνθησε στην Αμερική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά γνωστές και στην χώρα μας. Η επιστημονική βάση όμως των συγκεκριμένων διαιτών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ελλιπής στην καλύτερη περίπτωση ή και ανυπόστατη για πολλούς ισχυρισμούς που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ορισμένα οφέλη τους. 

Υπάρχουν διάφορα τρόφιμα που συνθέτουν μια «αλκαλική» δίαιτα, αλλά το αλκαλικό νερό κερδίζει το ενδιαφέρον, μιας και αποτελεί ένα «ειδικό» προϊόν, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται οι εταιρίες παραγωγής του. Οι εταιρείες αυτές αναφέρουν πως το «αλκαλικό» νερό έχει πολλά θετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου όπως ότι μπορεί να χαρίσει μακροβιότητα, αποτοξίνωση, να παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες κ.λπ. Αλήθεια, μπορεί όλα αυτά να τα κάνει ένα νερό, έστω και «αλκαλικό»; Πριν αυτή η διατροφική τάση επεκταθεί περισσότερη στην Ελλάδα ίσως είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με αυτό το είδος διαιτών και τα σχετικά προϊόντα. 

Τι σημαίνει αλκαλικός/η; 

Η κλίμακα του ph έχει εύρος από 0 (εξαιρετικά όξινο) έως 14 (εξαιρετικά αλκαλικό).Τιμές γύρω στο 7 υποδεικνύουν ουδέτερο pH, ενώ όσες έχουν μεγαλύτερο από 7 αντιστοιχούν σε αλκαλικό pH. Ένα αλκαλικό διάλυμα έχει την δυνατότητα να αντιδρά με ένα όξινο προς εξουδετέρωση του. Το ανθρώπινο αίμα διαθέτει ph 7,4 (ελαφρώς αλκαλικό) και ο οργανισμός έχει ένα ολόκληρο σύστημα μηχανισμών που εξασφαλίζουν την διατήρηση του ph κοντά σε αυτήν την τιμή. Μάλιστα, ακόμη και πολύ μικρές αποκλίσεις από αυτήν την τιμή μπορούν να είναι ενδεικτικές για την ύπαρξη σοβαρών παθολογικών καταστάσεων.  

«Αλκαλικές δίαιτες» 

Οι υποστηρικτές των «αλκαλικών» διαιτών ισχυρίζονται πως συγκεκριμένα τρόφιμα, έχουν «αλκαλικό» pH ή κατά τον μεταβολισμό τους παράγουν αλκαλικά προϊόντα, συνεπώς βοηθούν στη διατήρηση ενός ελαφρώς αλκαλικού pH στ αίμα. Θεωρητικά, η επίτευξη ενός «αλκαλικού» pH βοηθά στην διατήρηση της υγείας, καθώς υπάρχουν ορισμένες μελέτες οι οποίες έχουν δείξει πως το χαμηλό pH σχετίζεται με διάφορες νόσους. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς υπάρχουν και αρκετές μελέτες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτής της σχέσης.  

Αντίστοιχα, το αλκαλικό νερό αποτελεί ένα προϊόν όπου θεωρητικά βοηθάει στην διατήρηση του ελαφρώς αλκαλικού pH του αίματος. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει το δικό του σύστημα για διατήρηση του pH αίματος στα επιθυμητά επίπεδα. Στο σύστημα αυτό συμμετέχουν όργανα όπως οι νεφροί, οι πνεύμονες αλλά και το ορμονικό σύστημα. Συνεπώς, αν κάποιο από αυτά τα συστήματα «αποτύχει» να ρυθμίσει σωστά το  ph του αίματος, μάλλον θα χρειαστούμε κάποιον γιατρό και όχι να καταναλώσουμε «αλκαλικό» νερό.

 

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα