Η σωστή διαιτητική αγωγή και οι διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου με ποικίλους τρόπους ενώ επηρεάζει θετικά και την έκβαση της θεραπείας του σε άτομα που νοσούν. Ορισμένες γενικές συστάσεις που συμβάλλουν στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μέσω της υγιεινής διατροφής είναι οι ακόλουθες:

  • Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα είναι το κλειδί προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σε πάνω από 13 τύπους καρκίνου, επίσης επιδεινώνει  τις φλεγμονές του σώματος, αφού επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του οργανισμού αυξάνονται καθώς και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών.
  • Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που είναι υψηλά σε θερμίδες και λιπαρά, εφόσον έχουν χαμηλή θρεπτική αξία. Τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά προκαλούν αύξηση του βάρους και συμβάλλουν στη μειωμένη κατανάλωση τροφίμων με προστατευτική δράση από τον Καρκίνο
  • Προσθέστε στη διατροφή σας άφθονα φρούτα και λαχανικά. Σε κάθε σας γεύμα, γεμίστε το μισό σας πιάτο με μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.
  • Περιορίστε το αλκοόλ. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά είδη αλκοολούχων ποτών αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών τύπων καρκίνου όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, στήθους, παχέος εντέρου. Θεωρείται περισσότερο επιβαρυντικό σε συνδυασμό με το κάπνισμα. Για όσους καταναλώνουν αλκοόλ η συνιστώμενη ποσότητα είναι ένα ποτό ημερησίως για τη γυναίκα και δύο ποτά για τον άνδρα.

Στέλιος Ι. Κολυβίρας – Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών