Τα αυγά αποτελούν ένα τρόφιμο που υπάρχει συχνά στη διατροφή του μέσου ανθρώπου και μάλιστα θεωρείται τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία. Ωστόσο, τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη και για αυτόν τον λόγο πολλοί το αποφεύγουν. Ειδικά οι ηλικιωμένοι, που συχνά έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα, τα αποφεύγουν σχεδόν τελείως ή καταναλώνουν μόνο το ασπράδι.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη πως η χοληστερόλη που βρίσκεται στα τρόφιμα, όπως το αυγό, αυξάνει αντίστοιχα και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Αυτή η άποψη υπάρχει ακόμη και σήμερα, και μάλιστα την έχουν υιοθετήσει και αρκετοί επιστήμονες υγείας. Από που προήλθε όμως αυτή η σύνδεση; Το 1972 ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιάς συνέστησε τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών σε μόνο 3 την εβδομάδα, μια σύσταση που προήλθε από μια αρκετά λογική σύνδεση αλλά όχι πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη: τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, άρα για την διατήρηση ή μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό, η κατανάλωση τους πρέπει να περιορισθεί. Η αλήθεια είναι πως τα αυγά περιέχουν αρκετή ποσότητα χοληστερόλης η οποία φτάνει κατά μέσο όρο τα 200mg ανά αυγό. Ωστόσο, ο μεταβολισμός της χοληστερόλης στο ανθρώπινο σώμα είναι πιο περίπλοκος και αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι πως η κατανάλωση τροφίμων με χοληστερόλη δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Η ακριβής ρύθμιση και η αιτία που οδηγεί στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δεν είναι πλήρως γνωστή μέχρι σήμερα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας τα αίτια είναι κυρίως γενετικά. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση ή αλλιώς κληρονομικότητα στο να εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν βρει πως η κύρια διατροφική αιτία για την αύξηση των επιπέδων της (κακής) χοληστερόλης στο αίμα είναι τα trans-λιπαρά και ορισμένα είδη κορεσμένων λιπαρών. Κατά μέσο όρο ένα αυγό περιέχει 0 γραμμάρια trans και μόνο 1.5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.  Δηλαδή, τα αυγά περιέχουν ελάχιστες ποσότητες από τις ουσίες που φαίνεται να επηρεάζουν την χοληστερόλη στον οργανισμό.

Αντιθέτως τα αυγά είναι μια πολύ θρεπτικά τροφή καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και έτσι θεωρούνται ισοδύναμο τρόφιμο έναντι του κρέατος. Τα αυγά επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης D και βιταμίνης B12. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η κατανάλωση αυγών φαίνεται να είναι ασφαλή για τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και δεν πρέπει να αποφεύγονται πλήρως καθώς είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να καταναλώνονται από όλες της ηλικιακές ομάδες.

 

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα