«Αγελαδινό γάλα»

Το πρόβλημα:
Είναι κοινό μυστικό ότι οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν ορμόνες για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες τους, καθώς και ότι τις «φορτώνουν» με αντιβιοτικά όταν αρρωσταίνουν (ή ακόμα και προληπτικά, ώστε να μην αρρωστήσουν και κινδυνέψει η παραγωγή). Όλα αυτά περνάνε στο γάλα -λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με την περίπτωση- και στη συνέχεια φτάνουν στο πιάτο ή το ποτήρι μας. Το λιγότερο που παθαίνουμε είναι ότι επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με ορμόνες και αντιβιοτικά χωρίς να το έχουμε επιλέξει ή να είναι απαραίτητο.Πολλά από τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο γάλα μπορεί είναι τοξικά.Επομένως εξαρτάται από το στάδιο της γαλουχίας, τη διατροφική κατάσταση του θηλαστικού, αλλά και τους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. 

Η λύση:  Θηλάζουμε τα παιδιά μας, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν 6 μηνών, όπως συστήνει η UNICEF και ο Π.Ο.Υ, και επιλέγουμε το κατσικίσιο γάλα που είναι λιγότερο επιβαρυμένο.

Όσον αφορά το αγελαδινό γάλα, προτιμάμε το βιολογικό ή κάποιο αγελαδινό γάλα παραγωγής που να γνωρίζουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα και ορμόνες στις αγελάδες που το παράγουν.

 

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα