Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για να έχουμε ένα υγιές σώμα και κατά συνέπεια ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού που καθορίζουν την ανθρώπινη υγεία καθώς προφυλάσσει από απλές ιώσεις μέχρι πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αρθρίτιδες, αλλεργίες, ανωμαλία στην κυτταρική ανάπυξη και καρκίνο. Θωρακίστε λοιπόν τον οργανισμό σας και ενδυναμώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντάσσοντας στο διατροφικό σας πλάνο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

H Πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μέρος στον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αβγά, όσπρια, αρακά, προϊόντα σόγιας, και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Η Βιταμίνη Α συμβάλλει στην ορθή ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από τις μολύνσεις διατηρώντας την επιδερμίδα και τους ιστούς στο στόμα, το στομάχι, τα έντερα και το αναπνευστικό σύστημα υγιή. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το λάχανο, το σπανάκι, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, τα βερίκοκα, τα αβγά αλλά και τρόφιμα που αναγράφουν ότι είναι  «εμπλουτισμένα με Βιταμίνη Α» όπως το γάλα ή τα δημητριακά.

Η Βιταμίνη C μας προστατεύει από μολύνσεις διεγείροντας τον σχηματισμό αντισωμάτων και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Εντάξτε τη στη διατροφή σας καταναλώνοντας εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, κόκκινες πιπεριές, παπάγια, φράουλες, χυμός ντομάτας αλλά και εμπλουτισμένες τροφές με βιταμίνη C όπως τα δημητριακά.

Η Βιταμίνη Ε λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε Βιταμίνη Ε είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο, τα φουντούκια και το φυστικοβούτυρο.

O Ψευδάργυρος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητος για την σωστή επούλωση των πληγών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι κατά κύριο λόγο το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, τα ολικής αλέσεως προϊόντα, τα φασόλια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

 

Στέλιος Ι. Κολυβίρας – Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών