Η χολοκυστεκτομή αφορά την χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κήστης και αποτελεί μέθοδο θεραπείας ορισμένων νόσων της χοληδόχου κύστης όπως η χολολιθίαση και ο καρκίνος της κύστης. Η χοληδόχος κύστη αποτελεί όργανο του γαστρεντερικού συστήματος και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πέψης των τροφών.

Ο ρόλος της χοληδόχου κύστης στην πέψη
Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς πίσω και κάτω από το ήπαρ. Ο κύριος ρόλος της ως όργανο του γαστρεντερικού συστήματος αφορά την έκκριση χολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιπιδίων της τροφής. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης οδηγεί σε μειωμένη δυνατότητα απορρόφησης των λιπών κατά το πρώιμο μετεγχειρητικό στάδιο, γεγονός που οδηγεί σε ανάγκες προσαρμογής της δίαιτας μετά το χειρουργείο αφαίρεσης της. Η ακατάλληλη και λανθασμένη διατροφή το πρώτο διάστημα μετά από τη χολοκυστεκτομή, ενδέχεται να επιφέρει γαστρεντερικά προβλήματα όπως πόνο, φούσκωμα ,μετεωρισμό και διάρροια.

Διατροφή μετά τη χολοκυστεκτομή
Τις πρώτες ημέρες μετά την εγχείρηση, ο ασθενής εισάγεται σε υδρική δίαιτα, καταναλώνοντας κυρίως σούπες με ελάχιστες ποσότητες λίπους και μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος όπως κοτόπουλο ή ψάρι. Τις πρώτες ημέρες ανάρρωσης, η ημερήσια πρόσληψη λιπών πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή (περίπου 25gr/day), και πρέπει να κατανέμεται ομαλά μέσα στο σύνολο της ημέρας. Άλλες σημαντικές διατροφικές πρακτικές για την ανώδυνη ανάκαμψη από το χειρουργείο είναι:
-Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων
-Καλή μάσηση των τροφών
-Αποφυγή όξινων τροφίμων
-Μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά, τα χόρτα και προϊόντα ολικής άλεσης.
-Κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων
Μετά τον πρώτο μήνα η διατροφή επανέρχεται ομαλά στον φυσιολογικό της ρυθμό, ωστόσο είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι υπομονετικός μέχρι το γαστρεντερικό του σύστημα να είναι έτοιμο να δεχθεί τη συνήθη ελεύθερη δίαιτα.

 

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα