Είναι στιγμές που όλοι μας λαχταράμε κάτι γλυκό -σίγουρα θα το έχετε νιώσει- όμως συχνά διστάζουμε να το καταναλώσουμε με την σκέψη ότι «θα βγούμε εκτός προγράμματος», «θα χαλάσουμε τη δίαιτα» κλπ. Γι’ αυτό σήμερα, θα μοιραστούμε μαζί σας μία πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, αλλά και πολύ θρεπτική συνταγή για pancakes, με βασικό συστατικό την αγαπημένη στους περισσότερους -αν όχι σε όλους- μπανάνα!

Η μπανάνα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο, ενώ είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο, καθώς 1 μεσαία μπανάνα περιέχει περίπου 422mg κάλιο!

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που επίσης βρίσκονται στις μπανάνες είναι η βιταμίνη C, ορισμένες λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, Ε, το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο και η χολίνη, ενώ είναι επίσης πλούσια και σε φυτικές ίνες.

Η μπανάνα μπορεί να προστατεύσει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου συμβάλλοντας στη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη και της υπέρτασης, την υγεία του πεπτικού συστήματος και των νεφρών, την απώλεια σωματικού βάρους, την επούλωση μικρών πληγών και τραυμάτων κ.α.

Μία μεσαία μπανάνα (18-20 cm) περιέχει περίπου μόνο 105 θερμίδες!

Η παρακάτω συνταγή μπορεί  να χρησιμοποιηθεί τόσο για ένα γλυκό σνακ όσο και για μία γλυκιά επιλογή πρωινού!

Για 4-5 τεμάχια θα χρειαστούμε:

  • 50 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 μικρή μπανάνα
  • 60 γρ. γιαούρτι 2%
  • 1 μικρό αυγό
  • 1 κ.γ μέλι
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • λίγη κανέλα (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο

Διαδικασία:

  1. Αφού χτυπήσουμε τη βρώμη στο μούλτι μέχρι να γίνει σκόνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Τοποθετούμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε 2 μεγάλες κουταλιές από το μείγμα για να ετοιμάσουμε το κάθε pancake.
  4. Όταν παρατηρήσουμε ότι οι άκρες του pancake ξεκολλάνε με ευκολία, τότε είναι έτοιμο για να το γυρίσουμε και από την άλλη πλευρά.
  5. Δεν χρειάζονται πάνω από 2-3 λεπτά για την κάθε πλευρά.
  6. Εάν χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Προσέχουμε ανάμεσα στα pancakes να καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας το ελαιόλαδο και να αλείφουμε καινούργιο (σε ελάχιστη ποσότητα).
  8. Στοιβάζουμε τα pancakes και σερβίρουμε!

Extra tips:

  • Μπορείτε να προσθέσετε 1 protein scoop (φυτική ή μη-φυτική πρωτεΐνη) για επιπλέον ποσότητα πρωτεΐνης σε περίπτωση που επιθυμείτε να το καταναλώσετε ως σνακ ύστερα από έντονη γυμναστική.
  • Με το που αφαιρείτε το pancake από τη φωτιά, μπορείτε να ρίχνετε λίγη μαύρη τρούφα (>60-70% κακάο) από πάνω, πριν το στοιβάξετε, κι έτσι η τρούφα θα λιώσει και θα δώσει την extra γλυκιά γεύση που όλοι αναζητούμε.
  • Μπορείτε να το καταναλώσετε χωρίς επιπλέον toppings καθώς θα διαπιστώσετε ότι έχει ήδη πολύ πλούσια γεύση. Διαφορετικά,  φρούτα του δάσους όπως φράουλες και berries, μαζί με λίγα ανάλατα αμύγδαλα, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό!

Διατροφική αξία μερίδας:

ΘΕΡΜΙΔΕΣ100 kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ13 g
ΣΑΚΧΑΡΑ6 g
ΛΙΠΗ4 g
ΠΡΩΤΕΙΝΗ3.2 g
ΙΝΕΣ1.1 g

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών

Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο