Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων, συμβάλλει στη ρύθμιση της ισορροπίας του ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού των σωματικών κυττάρων ενώ παράλληλα βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης πέτρας στα νεφρά και της απώλειας της οστικής μάζας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις  του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science) οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 4,700mg καλίου ημερησίως, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό συνήθως καταναλώνουμε. Το κάλιο εντοπίζεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, τα αγγουριά, τα κολοκυθάκια, η μελιτζάνα, η κολοκύθα, οι πατάτες, τα καρότα και τα φασόλια. Επίσης καλές πηγές θεωρούνται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.

Μπορείτε να καλύψετε τη συνιστώμενη ημερήσια λήψη καλίου εντάσσοντας στο καθημερινό σας μενού τις ακόλουθες τροφές:

  • 1 μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα: 930 mg
  • 1 φλ. μαγειρεμένο σπανάκι: 840 mg
  • 1 φλ. μαγειρεμένο μπρόκολο: 460  mg
  • 1 φλ. πεπόνι: 430 mg
  • 1 φλ. κομμένη ντομάτα: 430 mg
  • 1 μέτρια μπανάνα: 420 mg
  • 1 φλ. κομμένο καρότο: 410mg
  • 1. φλ με χαμηλά λιπαρά γάλα: 350 με 380 mg
  • 1 φλ. μαγειρεμένο κινόα: 320 mg

Το κάλιο λοιπόν είναι ένα βασικό μέταλλο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας και η διατροφή πλούσια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό  φαίνεται ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις.

 

Στέλιος Ι. Κολυβίρας – Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών

tel: 2108980947, mob: 6945755221