Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα και όταν βρίσκονται σε  μεγάλες συγκεντρώσεις  αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των τριγλυκεριδίων σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν καταναλώνονται υπερβολικές θερμίδες τότε σχηματίζονται τριγλυκερίδια  και αποθηκεύονται στο σώμα για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association) τα φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι κάτω από 150mg/ dL και αυξημένα όταν είναι πάνω από 200 mg/dL. Προκειμένου να επιτευχθούν τα ιδανικά επίπεδα είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου, όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε ευργετικά συστατικά που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. ω-3 λιπαρά οξέα), η απώλεια σωματικού βάρους και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Διατροφική “ασπίδα” για υγιή καρδια

Ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο περιλαμβάνει μια ήπια  κατανάλωση υδατανθράκων που συμπεριλαμβάνει ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά ολικής και ζυμαρικά ολικής. Αποφύγετε τρόφιμα που περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα όπως επιδόρπια, αρτοσκευάσματα (π.χ. πίτσα) και ζαχαρούχα ροφήματα (π.χ. χυμοί εμπορίου, αναψυκτικά). Αντικαταστήστε τα με ροφήματα χωρίς θερμίδες και επιλέξτε μικρότερες μερίδες γλυκών.

Οι συστάσεις της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Ένωσης (ΑΗΑ) προτείνουν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, δηλαδή περισσότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως,  θαλασσινών  και περιορισμό στα κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, τα πρόσθετα σάκχαρα και το αλκοόλ. Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής περιλαμβάνει μια μέτρια κατανάλωση υγιεινών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που εντοπιζόνται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, τα αμύγδαλα, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες).

Σύμφωνα με τις διαιτητικές οδηγίες εντάσσοντας στην διατροφή μας περισσότερα θαλασσινά τα οποία περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας έτσι την καρδιά ακόμη και όσων έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια. Μόνο 2 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα (περίπου 240γρ. συνολικά) παρέχουν τη συνιστώμενη ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Θαλασσινά πλούσια σε ωμεγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολωμός, η σαρδέλα, η ρέγγα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος. Προτιμήστε μικρά ψάρια που αλιεύονται σε ελληνικά ύδατα αντί για μεγάλα ψάρια προκειμένου να αποφύγετε την κατανάλωση βαρέων μετάλλων.

Συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Έχει αποδειχτεί ότι η χρήση συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδιών σε ασθενείς με υψηλά τριγλυκερίδια  (πάνω από 200 mg/dL). Ωστόσο η χρήση συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή και επίβλεψη από γιατρό. Εάν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι πάνω από 150 mg/dL συζητήστε με τον εξειδικευμένο γιατρό και διαιτολόγο διατροφολόγο τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας και το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων. Ο διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα υγιές και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες.

Στέλιος Ι. Κολυβίρας – Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών