Σόγια:

Το πρόβλημα:

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς ακριβώς επειδή το DNA τους έχει υποστεί μεταβολή, αλλά και επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους, λόγω του ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο πολλά χρόνια ώστε να έχουν μελετηθεί πλήρως. Όπως είναι ευρέως γνωστό, τουλάχιστον το 90% της σόγιας που καλλιεργείται και κυκλοφορεί στην αγορά είναι γενετικά τροποποιημένη. Αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι η σόγια έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση καρκίνου και ότι μπορεί να επηρεάζει την ορμονική ισορροπία κυρίως στις γυναίκες (καθώς μιμείται τη δράση των οιστρογόνων), χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή της.

Η λύση:

Αν θέλουμε να τρώμε σόγια, μπορούμε να επιλέγουμε κάποια που να είναι πιστοποιημένα βιολογική ή/και μη γενετικά τροποποιημένη. Διαφορετικά, μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωσή της.

 

Στελιος Ι.Κολυβίρας-Τζιβανιώτης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSci

Μεταπτυχιακός Ερευνητής

Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

#eatfeelsgood #ΣτέλιοςΚολυβίρας