Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ντοματοχυμό ή ντοματάκια από κονσέρβα;

Η εσωτερική επίστρωση στις κονσέρβες (όπως και σε πολλά πλαστικά δοχεία) περιέχει διφαινόλη-Α, μία ουσία που μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και έχει ενοχοποιηθεί -βάσει ερευνών- για προβλήματα στο ήπαρ και το ανοσοποιητικό, καρκίνο του προστάτη και του μαστού, υπογονιμότητα, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία.

Δυστυχώς, η οξύτητα της ντομάτας συντελεί στη «μετανάστευση» της διφαινόλης από την κονσέρβα στο περιεχόμενό της (τον ντοματοχυμό, τον ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια κ.λπ.) με αποτέλεσμα να την καταναλώνουμε και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά που επιλέγουμε να φάμε ντομάτα από κονσέρβα. Όσο πιο νέοι είμαστε (π.χ. γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία) τόσο πιο επιβαρυντική για την υγεία μας καθίσταται η διφαινόλη (μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης και τα άτομα που ανήκουν σε κάποια ειδική ομάδα, όπως π.χ. οι εγκυμονούσες και τα παιδιά).

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι μόνο η ντομάτα που αποκτά αυξημένο τοξικό φορτίο όταν συντηρείται σε κονσέρβα, αλλά και τα υπόλοιπα τρόφιμα, κυρίως όταν είναι λιπαρά ή όξινα.

 Η λύση:

Επιλέγουμε ντομάτες και ντοματοχυμό σε χάρτινες ή ακόμα καλύτερα σε γυάλινες συσκευασίες, αφού το γυαλί είναι σταθερό υλικό και δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταναστεύσουν από αυτό ουσίες στο περιεχόμενό τους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι μπορούμε πάντα να επιλέγουμε φρέσκες ντομάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ώστε να είναι όσο πιο ασφαλείς για την υγεία μας γίνεται.

 

Στελιος Ι.Κολυβίρας-Τζιβανιώτης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSci

Μεταπτυχιακός Ερευνητής

Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών