slider5

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Harvard (Harvard School of Public Health),

ερευνητές  διεπίστωσαν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης συγκεκριμένων ωφέλιμων φρούτων και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου II. Η αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων ωφέλιμων φρούτων , όπως τα βατόμουρα , τα σταφύλια και τα μήλα , συνδέεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου II , εν αντιθέσει με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χυμών φρούτων που συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι άνθρωποι λοιπόν που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα συγκεκριμένων ωφέλιμων φρούτων – όπως βατόμουρα , σταφύλια και μήλα – μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου II κατά 23 % εν σύγκρίσει με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα των ίδιων φρούτων τον μήνα . Αντιθέτως, εκείνοι που κατανάλωναν μία ή και περισσότερες μερίδες χυμό φρούτων κάθε μέρα αύξανε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου II κατά 21 % . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή στις διατρφικές συνήθειες και η επιλογή 3 μερίδων φρούτων έναντι των φυσικών χυμών τους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση 7 % του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου II.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιδράσεις αλλά και τη συσχέτιση μεμονωμένων «καρπών» με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου II.

HSPH home page: http://www.hsph.harvard.edu

 

Στέλιος Ι.Κολυβίρας-Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSci
Μεταπτυχιακός Ερευνητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών