Η μπανάνα αποτελεί ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο! Το ίδιο είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. ανθεκτικό άμυλο), βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αρκετές φυτικές ίνες, τα οποία θα εξασφαλίσουν την υγεία του πεπτικού και καρδιαγγειακού μας συστήματος

Σε 1 μέτρια μπανάνα (118gr) εμπεριέχονται:

  • 105 θερμίδες
  • 0,4gr λίπους
  • 27gr υδατανθράκων
  • 1,3gr πρωτεϊνών
  • 3,1gr φυτικών ινών

Οι μπανάνες είναι γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, καθώς 1 μεσαία μπανάνα περιέχει 422mg καλίου. Εκτός από κάλιο, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και χολίνη.

Τα οφέλη της μπανάνας

  1. Συμβάλλει στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι ώριμες μπανάνες βελτίωσαν αποτελεσματικά τη ευαισθησία στην ινσουλίνη, συνέβαλαν στην απώλεια βάρους και στη μείωση προβλημάτων του ήπατος και των νεφρών τα οποία σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Όλα αυτά οφείλονται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο.

  1. Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη ‘καλών βακτηρίων’ στο έντερο, ενώ έχει αποδειχθεί πως αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια στην παιδική ηλικία.

  1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Αποτελώντας ένα snack χαμηλών θερμίδων, το οποίο επιφέρει υψηλό αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, αποτελείται από πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες και βοηθούν αρκετά στην απώλεια βάρους.

  1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Περιέχοντας υψηλές τιμές καλίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και διατηρεί την γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου.

  1. Συμβάλλει στην επούλωση πληγών

Οι μπανάνες διαθέτουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό της φλούδας τους. Τα συστατικά αυτά αποτελούν τη βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά.

 

 

Και μην ξεχνάς:

“Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου” (Kolyviras quote).

Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
tel: 2108980947, mob: 6945755221
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα